Cykelsvepet

01/09/2020 08:00

Senaste månaden har som de flests bjudet på såväl höjdpunkter som besvikelser. I kategorin höjdpunkter får räknas ungdomernas insats vid EM även om den medalj som var målet inte kom hem. Wilma Olausson visade igen att hon är att räkna med för framtiden då förstaårs U23'aren tog en 9:e och 5:e plats på tempo och linjelopp. Även Edvin Lovidius visade sig fram i herr junior när han med en 6:e plats i det tuffa loppet visade att det inte var någon slump när han utvaldas som ett av de första namnen i Talangkollen. Läs i övrigt Lucas Perssons summering av veckan.

Emilia Fahlin har haft lite skadesproblem, men verkar nu vara på väg tillbaka til sin högsta nivå. Först en 11:e plats i EM och sen när han vant spurten om 7:e platsen ur en stor grupp i La Course. I sistnämnde loppet satt även Hanna Nilsson i övrigt med hem i "huvudklungen" till en 19:e plats - ett fint resultat av henne som man lätt missar mitt i glädjan över Fahlins spurt.

Riwal Readynez som har Lucas Eriksson och Kim Magnusson på kontrakt fick ställa sina cyklister över för valet mellan att antigen få lön eller åka till cykellopp då Readynez försvann som sponsor och lagets framtid på den bakgrund var minst sagt osäker. Laget är inte räddat för 2021 än, men det ser onekligen ljusare ut efter att Securitas tagit över platsen som namnsponsor så laget säsongen ut heter Riwal Securitas. Såväl Lucas som Kim har varit med när laget har tagit hem fina resultat, men har inte riktigt fått till en personlig succé så här långt även om Lucas så stark ut i Tour de Wallonie innan han fick låta bli att starta sista etappen med halsont. Även i EM satt de med där de skulle utan dock att visa upp sig så mycket.

Tobias Ludvigsson berättade i samband med tempo SM att han hoppades få köra Tour de France igen i år, men lyckades efter säsongens återstart i Route d'Occitanie och Ventoux Challenge inte övertyga lagledningen om att han skulle väljas. Det trots har han fortsatt visa sig som en bra hjälpare, men om målet är att köra en fransman på posiet i Touren krävs hans högsta vanliga nivå och det har vi inte riktigt sett än i denna delen av säsongen.

Clara Lundmark kör detta året för Talent Cycling (tid. Swaboladies) där hon i går körde hem ett toppresultat i GP Euromat ihop med bl.a. Nathalie Eklund. Inte nog med det får Lundmark även möjligheten som stagiaire hos UCI-laget Biehler Krush Pro Cycling som har ett samarbete med Talent Cycling - mycket kul!

Kalenderuppdatering

Vi börjar se lite fler tävlingar i Sverige, men Covid-restriktioner ställer fortfarande till det för speciellt de aller största evenemangen. På den bakgrund har landsvägs-SM flyttats till 3-4 oktober efter att Länsstyrelsen inte kunde godkänna planerna. Efter det har där kommit generelle lämpesler för idrotten när det kommer till antal deltagare (inkl. publik), men hur detta kommer anpassas till cykelsporten som ju knappt kan jämföras med hockey och fotboll är fortfarande osäkert. Tex kan kravet om nummererade platser och avstånd på en meter bli svårt att leva upp til ute längs vägarna och i skogen.

Läs SCF's ordförande Stefhan Klangs svar på regeringens utspel.

Positivt är att XCO SM har fått grönt ljus till 19-20 september i Göteborg - dock utan publik. Även Enduro SM kommer avvecklas i Isaberg 2-4 oktober.

Landsvägs VM blev först inställd, men ser nu ut att vara tillbaka på kalendern med ny placering. Denna offentliggörs 2 september, men blir troligen en bergsrutt i Frankrike.

Världen får sitt första officiella UCI-godkända VM i e-Cycling 8-9 december. Dock osäkert hur många (om någon) svenska vi ka få till start då plasterna i första hand har fördelats baserat på antal användare på Zwift snarare än ranglistor där Sverige hade legat bra till.