Viktor Lindqvist - Talangkollen

Klubb/lag: Kolmården Mtb/Team Lapierre Sweden

Födelsdatum: 18-09-2002

 

Viktor Lindqvist var 2019 Sveriges starkaste junior inom XC. Trots status som förstaårsjunior tog han hem såväl SweCup’en som svenska mästerskapen.

 

Hur skulle du beskriva dig själv som cyklist?

Jag skulle säga att jag är en ganska allroundcyklist med ett gott sinne för taktik. Jag tycker jag kan prestera på de flesta olika banor och under olika förhållanden. Mina största styrkor skulle jag säga är att jag har bra fartresurser när det behövs och kan köra riktigt fort utför. Jag har också ett lugn när jag tävlar och stressar nästan aldrig upp mig vilket annars kan leda till olika misstag. Jag litar på min egna känsla och taktik och försöker att fokusera på mig själv och inte mina konkurrenter.

 

Inom villket område ser du att du har störst utvecklingspotential?

Jag skulle vilja bli bättre tekniskt för det är en grej man har nytta av i många situationer under ett lopp. Även att tåla en riktigt hård start eftersom det är så de flesta XCO-lopp ser ut, främst internationellt. Där är det ofta fullt ös första varvet och då gäller det att kunna tåla en sån hård inledning på loppet utan att klappa igenom i slutet, så det är en grej jag vill jobba på.

 

Om du fritt kan välja ett lopp du vill vinna under din karriär villket skulle det då vara?

Eftersom Cross Country är en olympisk gren så är såklart ett mål att vinna OS någon gång. Att kunna prestera på topp vid ett sånt stort lopp som bara sker vart fjärde år är en stor utmaning, och jag imponeras verkligen av de som lyckas eftersom det är så många bitar som ska falla på rätt plats.

 

Villken prestation så här långt är du mest stolt över/gladast för?

Jag har vunnit ett antal SM-guld i ungdomsklasserna genom åren, men de lopp som jag är mest stolt över hittills är mitt SM-guld i juniorklassen 2019 och även när jag lyckades bli 3:a på ett Junior World Series lopp i Spanien i slutet av februari 2020.

 

Vad gillar du göra när du inte cyklar?

Eftersom kosten är en viktig del när man idrottar så gillar jag att hålla på i köket och se till så att det jag äter blir bra. Så jag gillar att laga bra mat, jag bakar mycket bröd, gör musli etc så jag vet att det jag stoppar i mig ger bra förutsättningar för att kunna få hög kvalitet på träningen. Jag är också väldigt intresserad av träning och hur allt fungerar i kroppen så jag läser mycket studier och liknande som handlar om det.

 

Slutligen: Varför är cykling världens bästa sport?

Variationen inom cykling är det som jag gillar allra mest. Från en rotig teknisk stig till adrenalinkicken man får när man kör utför någon teknisk downhill till att bara åka och glida på en fin väg. Även att de finns så många olika discipliner som man kan kombinera, från tex bancykling till downhill. Det är även en otrolig frihet att få komma ut i naturen och för mig är det verkligen som att man kan släppa allting när man kommer ut på hojen. Jag tror det är just den känslan som gör att min kärlek till cyklingen är så stor.